Mälarlift, ett av Sveriges mest framgångsrika uthyrningsföretag inom hyrliftar, etablerar sig i Skellefteå. Något som känns extra roligt för företagets grundare, Eskil Burenfjäll, som själv vuxit upp i den lilla byn Backviken utanför stan.
– Det är mycket på gång i regionen, så det känns jättekul att öppna en depå i mina hemtrakter, säger han.
Slumpen som avgjorde
Han har alltid haft en stark dragning mot entreprenörskap. Redan under tiden hemma i Backviken drömde han om att driva företag. Idén till att hyra ut självgående liftar, eller arbetsplattformar, fick Eskil Burenfjäll i början av 1980-talet.
– Det var en sådan där otrolig slump – en riktig tillfällighet. Jag fick kontakt med en entreprenör i Göteborg som hade en vision, precis som jag. Han ville bygga upp depåer i Sverige för uthyrning av självgående arbetsplattformar, något som var helt nytt på den tiden, berättar han.
Växte under 90-talet
Det speciella med dessa maskiner var att man kunde stå kvar i korgen för att förflytta sig. Till skillnad från tidigare modeller med stödben som måste lyftas för att flytta på liften. För att göra det var man tvungen att åka ner med liften. Eskil såg en potential direkt då det här var en tydlig nisch och idé som inte fanns i Sverige på den tiden. Trots risken och de stora investeringarna tog han steget och köpte sin första lift för 650 000 kr. Det var starten på Mälarlift, som snabbt växte och fick kunder.
I början av 1990-talet kom finanskrisen som blev en utmanande tid för de flesta. Mälarlift. Tack vare Eskils envishet och förmåga att tänka långsiktigt kunde Mälarlift inte bara rida ut finanskrisen. För när konjunkturen tog fart igen lades grunden för Mälarlifts fortsatta tillväxt.
– Efter det här tog företaget verkligen fart direkt. Vi hade gjort budgetar och prognoser, men de överskreds snabbt, och när högkonjunkturen verkligen satte fart under mitten av 90-talet växte vi snabbt, säger Eskil.
Strategiskt placering av depån i Skellefteå
Idag har Mälarlift cirka 800 liftar i maskinparken och 50 anställda. Sedan tidigare finns depåer i Västerås, Stockholm, Uppsala och Gävle. Men nu har verksamheten dessutom öppnat depå i Skellefteå, vilket öppnar för nya möjligheter i en region på stark frammarsch. Beslutet att etablera sig i Skellefteå kom delvis från en ökad efterfrågan, men också från Eskils koppling till hemtrakterna.
Depån i Skellefteå är strategiskt placerad för att effektivisera verksamheten i Norrland, med nära anslutning till stora projektområden och en växande industri i upptagningsområdet.
– Utifrån det perspektivet är läget perfekt, särskilt med tanke på att E4 så småningom kommer att dras om för att passera Skellefteå, vilket kommer att göra området ännu mer centralt. Tack vare depån kommer vi nu kunna transportera maskiner till bland annat Piteå, Luleå, Boden, Örnsköldsvik och Sundsvall.
Familjär företagskultur
Rent tekniskt har det hänt en hel del sedan Eskil köpte sin första lift i början av 1980-talet. Därför erbjuder Mälarlift både praktiska och teoretiska utbildningar, något som blivit en allt större del av verksamhetens helhetslösning. På sikt kommer utbildningarna även att finnas tillgängliga i Skellefteå, berättar Eskil.
För Eskil är Skellefteå alltså inte bara en geografisk etablering utan även en känslomässig. Han och syskonen har bevarat familjehemmet i Backviken, nära Burträsk, där de fortfarande träffas årligen för älgjakt. Det är just den familjära känslan som kännetecknar Mälarlift och delvis ligger till grund för framgången.
– Fast vi är 50 anställda finns den här familjekänslan där. Sen är det klart att man kanske kunnat expandera betydligt hårdare också, men att kunna växa som företag och behålla den där känslan är en trygghet. Vi tror verkligen på den här etableringen och ser oss definitivt som en aktör i en spännande region som utvecklas, säger Eskil.